Tres excursions per commemorar l’any Maspons

Francesc de Paula Maspons i Anglasell (Barcelona, 1872 – Bigues, Vallès Oriental, 1966), en Francisquet a Bigues, on és recordat com un home afable i proper, fou un jurista català de reconeguda trajectòria, fill de Francesc de Sales Maspons i Labrós, entre d’altres impulsor i president del Centre Excursionista de Catalunya, i nebot de Maria del Pilar Maspons i Labrós, més coneguda com a Maria de Bell-lloc. Són tots ells membres il·lustres de la família Maspons, que té la casa pairal a Bigues, als peus dels Cingles de Bertí. En l’àmbit que ens ocupa, l’excursionisme, va ser un dels pioners de l’excursionisme de casa nostra. Del 1925 al 1931 fou president del Centre Excursionista de Catalunya i el 1930 el primer president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, hereva de la Lliga de les Societats Excursionistes de Catalunya, que al 1923 es va veure obligada a cessar la seva activitat.

Enguany, l’Ajuntament de Bigues i Riells commemora el cinquantè aniversari de la seva mort, i nosaltres hem volgut col·laborar amb la proposta de tres excursions que sorgeixen d’una publicació de Norbert Font i Sagué de 1898 titulada Excursió espeleològica a la Bancó, les Barbotes y Singles de Bertí, un recull de tres excursions que es van realitzar entre el 26 i el 28 de juliol de 1897 i on queda ben palès el seu esperit excursionista, aventurer i pioner. Aquestes tres excursions van ser a l’Avencó, les Barbotes i Vallderrós, al Cau de la Guilla i els Cingles de Bertí i a Sant Miquel del Fai i Roca Gironella.

Els tres itineraris que presentem, que s’han adaptat per tal de fer-los el màxim de populars possible, tenen diferents graus de dificultat. Els dos primers, que es celebraran el dissabte 15 de juliol i el diumenge 17 de setembre, són els més senzills, sobretot l’inaugural, mentre que el tercer, a celebrar el diumenge 19 de novembre, serà el més llarga però també el més fidel a l’original.

La primera excursió, d’uns 8 quilòmetres, anirà a les Barbotes, l’Avencó i el Forat de la Baga de can Torroella, i és una part de la primera de les tres excursions de la publicació de finals del segle XIX.  La segona, d’uns 10 quilòmetres, ens portarà a la Vall de Sant Miquel i a Vallderrós, i és una combinació de l’altra part de la primera excursió i d’una part de la tercera de la publicació original, mentre que la segona, d’uns 20 quilòmetres, porta al Puigfred, el cim dels Cingles de Bertí, i es correspon a la segona excursió d’aquell cap de setmana.

El dimecres 28 de juny a les 18:30 al Centre Cívic el Rieral de Bigues, dins els actes de la Festa Major, presentarem aquestes rutes i en donarem més detalls.

Actes de l'any Francesc Maspons i Anglasell

Anuncis

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s