1ª ruta Maspons: El Forat de la Baga de can Torroella

Aquest dissabte tindrà lloc la primera de les tres rutes Mapons que hem previst juntament amb l’Ajuntament de Bigues i Riells en el marc de la celebració de l’Any Maspons, que commemora el cinquantè aniversari de la mort de Francesc Maspons i Anglasell, insigne veí de Bigues, i que es van donar a conèixer dins la Festa Major d’enguany.

Aquesta primera excursió, que començarà aquest dissabte dia 15 a les 18:30 davant del Centre Cívic i Cultural El Rieral de Bigues, tindrà un recorregut aproximat de 8 quilòmetres amb un desnivell acumulat d’uns 320 metres i és apta per a pràcticament tots els públics, i és una reducció de la primera de les tres excursions espeleològiques que estan documentades que va fer Francesc Maspons i els seus amics a l’estiu de 1897. Els atractius de l’excursió són la visita de les Barbotes (una surgència), l’Avencó (una cova per surt un riu subterrani) i el Forat de la Baga de can Torroella (una esquerda). L’excursió és el punt i final a una jornada d’estudi i debat sobre el dret públic català organitzada pel col·lectiu Maspons i Anglasell, així que serà en una jornada conviuran i es complementaran els dos grans camps d’actuació de Francesc Maspons.

De les Barbotes, Norbert Font i Sagué, que és qui va documentar les excursions, comenta que “augmenten o disminueixen sense que hagi plogut o hi hagi sequedat en les montanyes vehines; y aço ha sigut causa de que se les consideri procedents de paisos mes o menys llunyans, havent inventat en apoyo d’aital idea, la poètica imaginació del poble, y segons és costum en quasi totes les comarques on se presenten fenòmens semblants, el cuento del pastor a qui li cauen el plat y cullera de fusta en una font dels Pireneus pera reapareixer, arrastrats per aigües subterranies, a una gran distancia. Aquell dia les Barbotes ab prou feines brollaven, y aço que pochs dies abans, ab tot y la gran sequedat, anaven abundantissimes: ja donarem l’explicació de semblant fenòmen.”. De l’Avencó, “a fi d’observar la manera corn naix l’aigua de la Banco y si hi havia algun forat o esquey practicable, en Pages y jo’ns descalçàrem, y ajupits, y de peus a l’aigua, ens internàrem per la seva boca. Als 4 mètres escassos ja trobàrem el pas interceptat, y a la llum del magnésium examinàrem l’interior on nos trobavem. Forma aquest una reduhida caverna oberta en el quaternari per les avingudes de la Banco, la qual, brollant de dintre la roca viva, al trobarse ab aquella capa de terra que li privava’l pas, l’anà esgratinyant fins a formar l’actual caverna. Al fons d’aquesta, y per dessota una gran roca sobreposada, surt quasi tota l’aigua.”. Del darrer punt, “el forat de la baga de Can Torrella, mes que’l nom d’avench, mereix el d’esquerda, donchs no és mes que una dislocado de les capes del Iriàsich produida per algún enfonzament. Ens hi ficàrem en Francisquet y jo, y ell me digue que dies enrera ja hi havien baixat ab el seu germa Ramon, y que fins havien dut eines, desembrossant el fons y podent avançai- uns quants mètres mes. La baixada’s fa sens grans dificultats, arrapantse per les pedrés o lloses del tries completament dislocades, fins que als 13 mètres se troba’l pas interceptat per la runa.”. L’excursió també visitarà la casa pairal de la família Maspons, que va ser la base d’operacions d’aquestes rutes.

Les inscripcions es poden fer al llarg de la setmana per internet o a l’OAC i el mateix dia en el punt de sortida una mitja hora abans de l’inici de l’excursió.

Anuncis

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s