Balanç d’un any que ens ha permès descobrir Francesc Maspons i Anglasell

20171201 ElBiR 52El 26 de novembre finalitza l’Any Francesc Maspons i Anglasell, que commemora el 50è aniversari de la mort de Francesc Maspons i Anglasell a la seva casa pairal, can Maspons, de Bigues. Durant aquest any la figura de Francesc Maspons i Anglasell ha ressorgit de l’oblit i el desconeixement en què es trobava. L’Ajuntament de Bigues i Riells ha participat amb l’organització i/o col·laboració d’unes divuit activitats que s’han programat al municipi i a la ciutat de Barcelona.

Durant aquest any hem descobert un Maspons polifacètic que ha donat lloc a actes i activitats d’allò més diverses. Des de l’emotiu homenatge al mausoleu familiar, a la presentació del llibre Els catalans de Ginebra de Lolo García, i el descobriment del Capcigrany, que va comportar l’adaptació per part de Pau Joan Hernández de la novel·la infantil escrita per Maspons el 1921. Les aventures del Capcigrany han estat representades en format titelles i han estat presents a les dues darreres edicions de les Llegendes de Bigues i Riells a la masia de can Maspons, a càrrec de Fem BiR. El Capcigrany ha estat present als gots de la Festa Major de Bigues. Susana Rodero, mestra de l’escola bressol La Puput, ha reproduït una figura del Capcigrany en paper maixé que ha ajudat a crear l’univers màgic de l’espai infantil de la Biblioteca de Bigues i Riells. El follet Capcigrany també ha estat i serà treballat per les escoles i s’ha convertit en un dels referents del ric patrimoni immaterial del municipi.

La vessant excursionista de Maspons i Anglasell ha estat representada amb tres rutes proposades pel Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles mitjançant la recreació d’una sèrie d’excursions en què va participar Maspons i Anglasell amb el precursor de l’espeleologia catalana, Norbert Font i Sagué, el 1898 a Bigues i Riells. Les excursions pretenen contribuir a la descoberta dels paratges per on va trescar Maspons.

L’Ajuntament va ser present en les jornades d’estudis dedicades a la figura de Maspons que va organitzar la Societat d’Estudis Jurídics de l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació del Col·lectiu Maspons, grup de juristes que defensa el dret català i que té per seu oficial el municipi de Bigues i Riells. La presentació del documental sobre la seva figura acaba de donar la visió de conjunt del personatge i serveix per cloure la commemoració. L’Ajuntament vol agrair a les entitats, als col·lectius i a les persones individuals que han fet possible tot aquest seguit d’activitats. El fet que es clogui la commemoració de l’Any Maspons no tanca la porta a futures propostes que puguin sorgir en relació amb el personatge.

Font: El BiR, desembre 2017 (núm. 52).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s