Les Rutes Maspons al Ronçana

20171201 RonçanaEnguany, el Grup Excursionista de Bigues i Riells Amics dels Cingles de Bertí (GEBRACB) s’ha sumat als actes impulsats per l’Ajuntament de Bigues i Riells en homenatge a Francesc Maspons i Anglasell, en Francisquet, biguetà il·lustre, en motiu del cinquantè aniversari de la seva mort.

A banda de la seva faceta pública més coneguda com a jurista, Maspons va ser un pioner de l’excursionisme català, president del Centre Excursionista de Catalunya i primer president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Les excursions que s’han dut a terme han tingut el seu origen en un cap de setmana de juliol de 1897 que va quedar documentat per Norbert Font i Sagué l’any següent en una publicació anomenada “Excursió espeleològica a La Bancó, Les Barbotes y Singles de Bertí”. En tres dies, Maspons, Font i d’altres personatges van realitzar tres llargues excursions pels voltants de Bigues i Riells a la recerca de diferents coves, avencs i surgències. De la recreació d’aquestes excursions van sorgir les tres rutes Maspons que s’han celebrat, organitzades conjuntament per l’Ajuntament i el GEBRACB i amb el suport logístic de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil quan se’ls ha requerit. Aquestes rutes van ser presentades al públic el 28 de juny a la Sala Pau Joan Hernàndez de la Biblioteca de Bigues i Riells per Joan Galiano, alcalde, Jesús Cano, president del GEBRACB, i Xavier Martí, professor de geologia de l’IES Maria de Bell-lloc.

De les tres rutes, només la tercera ha estat fidel a l’original; les altres s’han adaptat per arribar a un públic més variat. La participació ha superat les previsions amb escreix.

La primera excursió es va celebrar el 15 de juliol a la tarda, i va visitar les Barbotes, l’Avencó i el Forat de la Baga de can Torroella. Tot i el clima xardorós, 60 persones van venir a descobrir aquests desconeguts racons que es troben al costat de casa, dels que en vam saber alguna cosa més gràcies a les explicacions geològiques d’en Xavier Martí. L’excursió va servir de cloenda d’una jornada organitzada pel Col·lectiu Maspons i Anglasell.

La segona excursió, que va tenir lloc el 17 de setembre, va portar als 110 excursionistes que van animar-se cap a Sant Miquel del Fai i Vallderrós. La fresca de la primera hora del matí va convertir-se en una assolellada matinal quan vam sortir de la vall de Sant Miquel i va permetre gaudir de la majestuositat dels Cingles des dels propis Cingles.

La darrera excursió va esdevenir el 19 de novembre. Amb una climatologia força benèvola i una bona fresca matinal, com correspon a un mes de novembre, els 83 inscrits a l’excursió van sortir de la plaça de l’Església de Bigues en direcció als Cingles de Bertí, als quals s’hi arribava mitjançant el Grau del Traver després de deixar enrere can Torroella i can Canals, tal com van fer Maspons i companyia el 27 de juliol de 1897. El primer avituallament es trobava a can Mestret, on van dinar aquell dia després d’estudiar el Cau de la Guilla, i on els follets, com fa 120 anys, van tornar a actuar, ja que tot i les mostres d’esforç més que evidents en més d’un per la pujada realitzada, la immensa majoria va optar per realitzar el recorregut llarg, que se n’anava cap al Clascar, Sant Pere de Bertí i el Pla de les Escorces, on Maspons va anar a buscar algun que altre avenc. Després de la baixada pel Grau de Montmany i el camí de la Font de l’Alba, el segon avituallament a Puiggraciós acabava de donar les forces necessàries pel retorn, pel Serrat de l’Ocata i Sant Bartomeu, cap a Bigues. El recorregut curt ha enllaçat can Mestret directament amb Puiggraciós per la moderna pista que puja als Cingles des del Santuari. Tot i la sequera, la natura s’ha mostrat exuberant, els cirerers d’arboç farcits fins dalt i algun que altre roure americà contrastava les seves marronoses fulles amb la verdor generalitzada. La visibilitat, força bona, ha permès gaudir de grandioses panoràmiques a través dels diversos miradors que hi ha al llarg del recorregut.

Esperem haver estat a l’alçada que la importància del personatge requeria.

Jesús Cano

President del GEBRACB

Font: Ronçana, número de desembre de 2017.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s