Ruta Eugeni Xammar, el periodista que ens va explicar el món

10037332masterAquest proper diumenge dia 4 de març tindrà lloc a les 9 del matí a la Plaça de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès una excursió de caire cultural basada en, possiblement, el personatge contemporani més rellevant de la història de l’Ametlla del Vallès, n’Eugeni Xammar i Puigventós.

Eugeni Xammar i Puigventós (Barcelona, 17/1/1888 – l’Ametlla del Vallès, 5/12/1973) fou un periodista cosmopolita, diplomàtic de carrera i traductor políglota (parlava set llengües i n’escrivia cinc) que visqué la major part de la seva vida fora de Catalunya fent de corresponsal a Europa durant els convulsos anys de la Primera i la Segona Guerra Mundial.

Xammar es definia a si mateix com un demòcrata, republicà i catalanista. Afirmà que “tractant-se de Catalunya jo no he pres mai precaucions”. Va ser molt crític amb aquells que, partint de posicionaments com el seu, van ser “no bel·ligerants” amb el règim franquista de postguerra, com ara els intel·lectuals col·laboradors de la revista “Destino”, tot i ser considerada un referent liberal, catalanista i democràtic de l’època.

L’excursió l’hem dissenyada a partir de les memòries de Xammar titulades “Seixanta anys d’anar pel món: converses amb Josep Badia i Moret”, de Quaderns Crema, que van ser dictades per ell mateix a Badia entre 1971 i 1973, i del documental “Eugeni Xammar: la ploma silenciada”, de l’any 2013, fet per sabem.com per encàrrec de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès en motiu del 40è aniversari de la seva mort.

Podeu veure el track previst de l’excursió aquí. També us podeu descarregar una ressenya de la ruta i del personatge aquí.

Hi ha 2 comentaris

  1. La ruta Xammar va comptar amb 12 excursionistes vinguts de diversos llocs del Vallès. Finalment, l’itinerari previst es va escurçar degut al temps, essent aquest el track resultant.

    També volem agrair la col·laboració desinteressada d’en Josep Maria Sitjas, l’actual propietari de can Feliu, la casa que va comprar Xammar a l’Ametlla del Vallès i on feia estades sempre que podia, per les facilitats i les atencions que ha tingut vers nosaltres, entre d’altres, fins i tot, fer-se la foto de grup amb nosaltres.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s